Sommige mensen zijn ontzettend goed in geld sparen. Anderen zijn daarentegen juist weer heel erg goed in het uitgeven ervan. Behoor jij tot de laatste categorie? Dan vind jij het vast en zeker lastig om verstandig met jouw geld om te gaan. We kunnen dan wel stellen dat jij een gat in jouw hand hebt. Wil jij jouw leven beteren en niet meer zoveel geld uitgeven? Dat is een hele stap. Waarschijnlijk is het in het begin behoorlijk lastig. Lukt het jou ook maar niet om de hand op de knip te houden? Wij geven jou hieronder een paar handvatten om verstandig met geld om te gaan!

Laat je pinpas thuis


Tegenwoordig beschikt iedere Nederlander over een pinpas. Erg makkelijk natuurlijk, want jij hoeft zo niet meer altijd met contant geld te betalen. Tegelijkertijd is dit ook een gevaar. Indien jij een leuk kledingstuk of leuke schoenen ziet, kun je ze namelijk altijd kopen. Geef jij hierdoor ook te veel geld uit dan je lief is? Laat jouw pinpas dan eens thuis wanneer je bijvoorbeeld een dagje gaat shoppen. Je pint dan gewoon een bepaald geldbedrag en daar moet je het de hele dag mee doen. Je leert zo betrekkelijk snel om verstandig met geld om te gaan. Je moet immers nadenken over je aankopen.

Schrijf op wat je uitgeeft


Gaat het geld er bij jou harder uit dan het binnenkomt? Dan is het verstandig om jouw uitgaven eens bij te houden. Dit kun je op een vel papier doen, maar ook met jouw smartphone. Schrijf eens een maand lang op hoeveel geld jij uitgeeft en aan welke dingen. Na een maand kun jij jouw uitgavenlijstje eens aandachtig bestuderen. Schrik jij zelf van het bedrag? Dan zorgt dit ongetwijfeld voor een stukje bewustwording. De volgende maand let jij vast en zeker beter op hoeveel geld jij uitgeeft en waaraan. Noteer jouw uitgaven deze maand zeker ook weer. Je kunt de twee lijstjes straks dan mooi met elkaar vergelijken.