Een woning kopen is niet bepaald goedkoop. Sterker nog, het is zo duur dat jij het huis zonder hypotheek vaak niet eens kunt betalen. Gelukkig kennen we vandaag de nodige hypotheekverstrekkers. Zij kunnen jou het geld lenen om toch jouw droomhuis te kopen. Uiteraard wil jij een zo laag mogelijke hypotheek afsluiten. Op deze manier blijven jouw maandelijkse lasten namelijk relatief laag. Het is echter niet makkelijk om te besparen op de aankoop van jouw eerste koophuis. Toch zijn er een aantal mogelijkheden. Wij zetten er hier een aantal voor jou op een rijtje.

Onderhandel over de vraagprijs


Heb jij een woning op het oog? Dan hangt hier altijd een prijskaartje aan. Dit wil echter niet zeggen dat jij dit bedrag er ook voor moet betalen. Sommige verkopers zetten hoog in, omdat zij weten dat er vaak wat onderhandelingsruimte moet zijn. Hierdoor is het wel degelijk mogelijk om op jouw eerste koophuis te besparen. Staat de woning die jij op het oog hebt al lange tijd te koop? Breng dan altijd een bod uit dat behoorlijk onder de vraagprijs ligt. Indien de verkoper er snel vanaf wil, is de kans aanwezig dat hij jouw bod alsnog accepteert. Dit is ook mogelijk wanneer de verkopende partij al een nieuwe woning heeft en dus met dubbele maandlasten zit. Wie niet waagt, wie niet wint!


Zelf klussen


Is jouw bod op een woning geaccepteerd? Dan mag jij je de eigenaar noemen van jouw eerste koophuis. De kans is groot dat jij nog het nodige wilt verbouwen. Je wilt er namelijk wel helemaal jouw eigen plekje van maken. Je kunt professionals inhuren voor alle klusjes. Dit kost je natuurlijk alleen maar extra geld. Wil jij geld besparen? Ga dan vooral zelf aan de slag of vraag familie, vrienden en kennissen om hulp. Sommige klussen kun je beter wel uitbesteden, maar dit is lang niet altijd nodig. Zo kun jij zelf bijvoorbeeld prima een muur sausen. Het is dus helemaal niet zo lastig om te besparen op jouw eerste koophuis!