Wil jij binnenkort op jezelf gaan wonen? Dan ben je vast en zeker al aan het kijken naar potentiële woonruimte. Je komt er dan snel genoeg achter dat een huis kopen niet bepaald goedkoop is. Gelukkig is kopen niet per se noodzakelijk, want je kunt ook een woning huren. Veel mensen weten niet goed of zij nou moeten kopen of huren. Geldt dit ook voor jou? Wij zetten in onderstaande tekst de voor- en nadelen van zowel kopen als huren op een rijtje.

Kopen

Een woning kopen heeft als grote voordeel dat de woning jouw eigendom is. Jij bent er dus zelf de baas over. Indien jij dingen wilt aanpassen in jouw woning, hoef je dit dus niet eerst met iemand te overleggen. Een ander voordeel is dat jij stabiele maandlasten hebt wanneer je een woning koopt. Je kunt namelijk zelf kiezen hoe jij je hypotheek af wilt lossen.

Kopen heeft uiteraard ook een aantal nadelen. Zo moet jij voor een koopwoning een flink geldbedrag betalen. Dit geld heb jij ongetwijfeld niet op jouw bankrekening staan. In dat geval moet er een hypotheek afgesloten worden. Niet iedereen kan echter genoeg geld lenen om een woning te kunnen betalen. Daarnaast ben je altijd afhankelijk van de hoogte van de rente na de rentevaste periode. Dit kan ook nadelig uitpakken in het geval van kopen.

Huren

Voor het huren van een woning hoef jij geen hypotheek te hebben. Iedereen kan dan ook een woning huren. Jij betaalt namelijk gewoon een vooraf vastgesteld bedrag per maand aan de verhuurder. Daarnaast zit je nergens aan vast en tevens draait de verhuurder op voor onderhoud.

Het grootste nadeel van een woning huren is dat jij het betaalde geld nooit meer terugziet. Hierdoor bouw jij zelf geen vermogen op met jouw woning. Daarnaast kan de huur jaarlijks verhoogd worden. Hierdoor weet jij nooit zeker wat je moet betalen voor jouw woning.